StatsOnWeb

Goh, dat is toevallig! Hier heb ik gisteren toevallig mijn zorgverzekeraar nog over gebeld en nu hebben zij het er ook over.

Ik heb gezondheid technisch bijna nooit iets maar vond dat ik laatst toch wel lang met een pijntje of 2 liep, dus ik dacht, laat ik mijn huisarts eens bezoeken. Eerst weer voorstellen en doornemen wat er ooit is ‘fout’ is geweest en verder . Na uitleg van de ‘mankementen’ vertelde ik er nog bij dat ik eigenlijk echt niet zo van de medicijnen ben en zeker niet van de dure medicijnen. Dus je kunt je voorstellen dat ik gisteren even belde met de zorgverzekeraar over de rekening die ik hiervoor voorgeschoteld kreeg. 2 pilletjes (waarvan 1 pijnstiller) voor het pijntje en ja, die longen zijn niet helemaal schoon dus ook maar even een preventief puffertje. Klink simpel, toch? Zeker als ik bij gezegd heb dat ik geen medicijnen wil en vooral geen dure …

Raad maar eens wat 20 pilletjes + 5 pilletjes + 60 pufjes kosten!?

Ik viel letterlijk, nee, niet figuurlijk maar letterlijk van mijn stoel!
€ 98,53 !!!!! ….pardon … hoe dat zo?

Nou, zo en schijnbaar is dit normaal / ok! (werd me verteld):

Als 1e: huisarts € 18,02

Ok, zoiets had ik wel verwacht.

Toen zag ik: apotheek                     € 73,30 … Wat!!!?

Dit bleek het volgende te zijn. En als ik die prijzen dan zie dan denk ik, waar gaat het hier zo erg mis. Niets van deze zaken blijken bijzonder te zijn of in andere woorden, deze worden erg vaak voorgeschreven dus worden per grote massa geproduceerd. Zoals ik de dame ook verteld heb, als ik geweten had dat het deze prijzen waren, en vooral die puffer, dan had ik het niet eens gedaan! (verkeerde zuinigheid wellicht voor zowel mijzelf als vanuit de verzekeraar, want uiteindelijk komen er vele hogere kosten, zowel lichamelijk als fysieke kosten. Dat weet ik ook wel, maar het feit wil dat die puffer me vorige keer al weinig bracht dus mijn vertrouwen daarin sowieso niet erg hoog was.)

TRAMADOL 20 Stuks                         € 10,54
AZITROMYCINE MYLAN  5 Stuk   € 9,62
SYMBICORT  60puffjes                      € 53,14

Vervolgens zie ik: diversen        € 19,23

Dit is schijnbaar 3 x € 6,41 per 1e uitgifte!
Daar ik zeker die puffer al ooit gehad heb zeg ik direct, maar dat is geen 1e uitgifte!
Nee, dat zag ik verkeerd want als het al eerder is uitgegeven maar langer dan 365 dagen geleden is het alsnog een 1e uitgifte…..Come again?

En dan staat er nog: diversen € 6,00

Dit blijkt voor het ‘uitleg’ gesprek te zijn. Ik duik diep in mijn geheugen en ik kan me eigenlijk niet anders herinneren dan de vraag, heb je dit al eens gebruik? Hierop antwoordt ik, ja. Ok, maar wel je mond spoelen naar het puffen, ik zeg ok, was me nog nooit verteld maar zal ik doen. Tot ziens!
En dat! mag € 6 Euro kosten?!??!?!

Hier kloppen zo veel dingen niet aan dat ik er een beetje, nee, erg moedeloos van wordt. Ik vraag de daem van de zorgverzekering dan ook, maar als een medicijn wel voorgeschreven wordt maar je haalt het nooit op, er mag pas iets gerekend worden door de apotheek als het opgehaald wordt, correct? Dit beaamd ze, dus het is me helder wat me de volgende keer te doen staat …

Naar mijn mening zijn in de besluitvorming omtrent de geneesmiddelen en afhandeling hiervan door de apotheker echt grote fouten gemaakt en verkeerde zienswijze gevolgd. Ja, dit zal uiteindelijk vast wel besparing opleveren, maar niet zoals ze hem bedoelt hebben (hoop ik dan maar), want ik en ik gok velen met mij zullen uitwijken naar alternatieven. Ik zie dit dezelfde kant op gaan als met de brandstof aankopen. Als je dicht bij de grens woont, zoals ik, dan zal ik eens over de grens gaan kijken want dit gaat zich wel heel makkelijk lonen, vliegen in 1 klap zelfs. Als je wat verder van de grens woont dan is het in ieder geval makkelijker om geneesmiddelen online te bestellen dan brandstof 😉

Ben ik nou de enige die het buitenland gaan spekken?

______

 Apotheek verdient geld aan niet bestaand eerste-uitgiftegesprek

Apotheken rekenen geld voor een gesprekje met de klant bij de uitgifte van een nieuw medicijn, maar voeren dat gesprek niet of gebrekkig. Dat concludeert de Consumentenbond na een klein onderzoek waarbij ‘mysterypatiënten’ een nieuw middel kwamen afhalen. Van de 39 apothekers die de bond bezocht, voldeed slechts een aan alle voorwaarden van het zogenoemde ‘eerste-uitgiftegesprek’.

Uitleg

Apothekers mogen een bedrag van rond de 6 euro rekenen voor de uitgifte van een medicijn en nog eens 6 euro als het gaat om een medicijn dat voor de klant nieuw is of dat hij of zij langer dan 12 maanden niet heeft gebruikt. Ook als de dosering verandert mag er nu nog extra geld worden gevraagd. Daarvoor moeten medewerkers wel een gesprek met de klant voeren om onder meer de werking en eventuele bijwerkingen uit te leggen, evenals de mogelijke wisselwerking met andere medicijnen. Ook moet duidelijk worden of de klant de informatie begrijpt.

‘Schokkend’
De Consumentenbond vindt de uitkomst van het onderzoek ‘schokkend’, vooral omdat apothekers, volgens de bond, zeggen dat verreweg de meeste patiënten tevreden of zeer tevreden zijn over hun eerste-uitgiftegesprek. Bij de bond zijn echter veel klachten binnengekomen over deze gesprekken en de kosten daarvoor.

Transparant
De opbouw van de kosten van medicijnen ..

Lees verder

rss
Categories: private

Comments are closed.