StatsOnWeb

Zijn ze / we nu helemaal gek (geworden)

De wijze dames en heren hebben dit niet kunnen bedenken, schijnbaar. Zeker in een tijd van financiële crisis wordt er beter gelet op uitgaven, dat moge toch duidelijk en logisch zijn, dus hun verbazing verbaasd mij dan weer. Als je (bijna) niks te makken hebt en onzeker bent hoe lang je überhaupt nog iets te makken hebt, dan wordt je voorzichtig. De ideële gedachte mag dan zijn dat je niet bespaart op op dingen als gezondheid, maar uiteindelijk gaan mensen daar toch serieus over nadenken. En weg is het zorgvuldig opgebouwd systeem van voorkomen is beter dan genezen.

En de volgende stap wordt het ‘commercieel’ maken van ziekenhuizen. Laten we (en dan bedoel ik vooral de ‘wijze’ dames en heren) daar vooral maar eens heel goed over nadenken voordat we dat echt gaan doen. Dan is namelijk het spreekwoordelijke hek van de dam en voorspel ik nu dat de zorgkosten vele malen horen uit gaan pakken. Wellicht niet in het 1e of 2e jaar, maar binnen 5 jaar gaan we allemaal merken dat het geen goede beslissing is geweest. Mark my words.

_____________________

Patiënt mijdt ziekenhuis vanwege hoge kosten

Patiënten volgen een doorverwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis steeds vaker niet op. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Huisartsen Vereniging (LHV) onder ongeveer 1000 huisartsen. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt.

Eigen risico

Vooral het maken van röntgenfoto’s of het laten doen van labonderzoek gebeurt minder. Volgens de ondervraagde huisartsen heeft dit te maken met het eigen risico van 350 euro. Vorig jaar bleek uit de enquête dat mensen minder vaak gebruik maakten van een doorverwijzing naar de psycholoog of fysiotherapeut.

Van de huisartsen zegt 94 procent te maken te hebben met patiënten die zeggen geen geld te hebben om het doktersadvies op te volgen. “De opkomst van zorgmijden lijkt samen te vallen met de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro per jaar in 2013. Ik houd mijn hart vast voor de becijferde verhoging naar 405 euro in 2015,” zegt LHV voorzitter Steven van Eijck

‘Structureel probleem’

“Het nieuws dat veel patiënten ..

Lees verder

rss
Categories: News, Remarkable

Comments are closed.